دعا مودهكن رزقى/ ككاياءن

وبارك لنا اللهم في جمع كسبنا وحل عقودالعسر يا يوه ارمخت

اللهم ربنا انزل علينا مائدة من السماء تكون لناعدا لاولنا واخرنا واية منك وازقنا وانت خيرالرازقين

اللهم ان كان رزقنا فى السماء فانزله وان كان رزقنا فى الارض فاخرجه وان كان رزقنا فى الماء والبحر فاطلعه

وان كان رزقنا قليلا فاكثره وان كان رزقنا بعيدا فقربه وان كان رزقنا عاسرا فيسرلنا

ولتنقلنا اليه حيث ماكان بفضلك وجودك وكرمك برحمتك ياارحم الراحمين .

Wahai Tuhan Kami, turunkanlah kepada kami rezqi dari langit untuk kami lazimkan bagi awal hidup kami dan akhir hidup kami dari ayat ayatMu dan berilah kami rezqi dan hanyalah Dikau sebaik baik Pemberi Rezqi

Ya Allah, apabila rezqi kami di langit, maka turunkanlah, dan apabila rezqi kami dari dalam bumi, maka keluarkanlah, dan apabila rezqi kami di dalam air dan di laut maka angkatkanlah, dan apabila rezqi kami itu jauh, maka dekatkanlah. Apabila rezqi kami sedikit maka perbanyakkanlah. Apabila rezqi kami sukar, maka permudahkanlah.

Sunday, May 31, 2009

Ustat / Artis




Rumahtangga ustat bergolak? Gosip dgn artis? Oooop lupa, ustat pun artis glamor gak. Awat kecoh sangat? Kasi `settle' cepat2.
Jangan sampai ada guru agama tak mau dipanggil ustat lagi!!

Friday, May 29, 2009

Sendiri ingat!!!!!


( aku copy paste dari bro isham tukartiub)
Nak tahu lebih lanjut baca kat blog tukar tiub dan baca komen sekali.

Fikir fikirkannn....

Wednesday, May 27, 2009

Dasar Baru (ah) Insuran Kereta Motor

Da ramai yang merungut bila nak memperbaharui insuran kereta/motor. Kalu kereta/motor yang da takde hutang `finance' jangan harap nak beli yang `3rd party'. insuran kompeni tak lindungi lagi. Kalau korang nak jugak kena beli `1st Party' je.
bo liau..ielek..orak nono..`3rd party'.

Ini semua alasan nak suruh beli kereta baru dan buat hutang baru.Bank Negara senyap2 luluskan polisi baru insuran kereta/motor ni. Tak pernah hebahkan dalam media. Macam nak mencuri, senyap2 je tiba2 naikkan harga polisi. Kereta harga RM3ribu pun kena beli polisi insuran utk RM8ribu. Takde duit laa ooooiii.

Piiiirrrraaaaaaaaaah

Ah Long Dah Masuk Koperasi


Cuba tengok betul2 kain rentang ni, tentu tak perasan agenda Ah Long untuk KAKITANGAN KERAJAAN & BADAN BERKANUN.

Beri pinjaman 100% selama 15 tahun dengan kadar faedah 12% (walaupun tulis kat situ 0.83% sebulan.) Bayaran servis dikenakan sebanyak 12% selepas diluluskan.
Korang tahu tak 12% tu banyak mana? Cuba kira kalau pinjaman RM30,0000 x 12%=RM3,600.

Maknanya pinjam RM30,000 dapat RM26,400. Awal2 lagi dia dah sebat RM3,600. maasyuuuk.
Belum lagi kira `interest'. Kalu RM30,000 x 12% x 15 tahun, interest sebanyak RM54,000 dikenakan. Jumlah pinjaman berserta interest dah jadi RM84,000.
Ansuran bulanan kena bayar RM466.66 secara potongan gaji.
Wowww, beribu ribu lemon...!

Ah Long tak perlu pergi kutip hutang lagi, tunggu duit masuk dalam akaun koperasi dengan goyang kaki je. Lain2 semua diuruskan oleh pihak kerajaan. Macam dah ada kerjasama Ah Long-KERAJAAN.

ADA BERANI keeee...?

Sunday, May 24, 2009

Nyawa 0.80sen

Satu pagi waktu aku nak sarapan di Arafah ( Restoran Arafah sebelah Pasar Mini Madinah..nama macam kat Arab Saudi ler..) aku bertemu dengan sorang kenalan yang dah hampir 3 tahun tak jumpa. Wooit sikit punya segak dengan bush jacketnya ala pengawal peribadi Pak Menteri.

Sejak dulu lagi bila jumpa je tentu sembang pasal pandu uji kereta mewah dan `performance car' model terbaru. Biasakla beb, peminat kereta!!! Tapi sekarang mamat ni dah tukar profesyen lak..dah jadi Pengawal Peribadi kepada seorang ahli korperat.
Ahli korperat tahi hidung masin katanya. Kedekut nak mampos!

Nak pendekkan cerita yang kalau dipanjangkan sampai siap jembatan baru Johor-Singapura pun tak habis, nilai nyawa body guard ni lebih murah dari harga ayam pencen kat pasar Chow Kit.

Mana tidaknya, apepe hal kena selamatkan nyawa bossnya dulu dan kalau bole elakkan dari bertempur senjata api. `Anak bini kat rumah sape nak kasi makan, bang??
Aku diam jer tapi dalam hati aku berkata sape suruh kau buat keje bahaya ni.

Bila dia berhenti cerita,aku pun tanya kat dia berapa harga sebutir peluru pistol yang ada kat dalam sling bag dia tu, dia pun jawab: "80 sen je, bang".

Aku terus terfikir, majikan bayar gaji beribu sebulan kat bodyguard yang nyawa terletak kat peluru yang berharga 80 sen je.. Patutlah banyak sangat kes tembak menembak sekarang. Harga peluru lebih murah dari air mineral atau benih sekor ikan keli....!!!!

Bila dah sampai ofis baru aku teringat, nape tak tanya harga sebutir C4 macam kes minah Mongolia tu? Agaknya mahal sikit je laa..

Friday, May 22, 2009

Nizar vs Zambry :Zambry MB Perak

Mahkamah Rayuan membuat keputusan Zambry Gandhi sebagai MB Perak.
Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebelum ini membuat keputusan Nizar MB Perak.

Ada 2 mahkamah di Malaysia buat 2 keputusan berbeza.

Tak tahulah kalau ada 3 mahkamah mungkin ada 3 keputusan.


Nizar vs Zambry vs NIzar vs Zambry vs NIzar vs Zambry vs Nizar vs...............
Aku dah keliru dgn sistem kehakiman di 1Malaysia ni..

jap yeaaa. nak gi muntah dulu...........

Nizar vs Zambry


Mahkamah Rayuan akan membuat keputusan kes pada petang ini

Mari kita tunggu dan lihat Siapa Yang Kena...

Jambatan Bengkok



Lawatan DS Najib ke Singapura turut membincangkan semula cadangan pembinaan jambatan baru yang menghubungkan Johor dan Singapura.


Nak sambung balik projek Tun M?

Tak nak lagi yang lurus tapi pendek..Tukar baru yang lebih panjang tapi bengkok?

Huaaahuaaaaa. Lain macam aje selera ni..

Satu Lagi PRK

Plihanraya Kecil Manik Urai??????

ADUN tempat aku bila nak menyahut panggilan Illahi?

Beli lagi stok lampin pakai buang. Senang nak terkencing berak

Paniang wa ang dibueknyo.. Najibnajib!!!

Wednesday, May 20, 2009

1 Malaysia


Berkatalah Dato Rais Yatim bahawa konsep Satu Malaysia tidak memudaratkan orang Melayu dari apa segi pun.(Tak kira lah segi tiga, segi empat atau haxagon!!) Kenyataan untuk membodek DS Najib Tun Razak.

Sejak bila pulak Malaysia ada lebih dari satu? Tak pernah dengar Piem ada dua. Agong ada dua ke?

Sendiri mau ingatlaaa...Baru sekarang ada nampak rakyat Malaysia berbagai kaum.

Monday, May 18, 2009

RASAI DENYUT NADI & JANTUNG RAKYAT


Aku rasa nak guling guling depan TV bila ada yang nak merasai `denyut nadi dan jantung rakyat' kat Pagoh, Muar semalam.

Usah jadi kes raba raba udah laaa...

Kenyataan berbaur minta sokongan rakyat. Rakyat dah ramai yang sakit jantung. Ambil ubat GTN 5mg utk bertenang.........

RASA DENYUT takpe, jgn sampai nak kemut

AWAS !!!!!


Virus influenza H1N1 boleh merebak melalui transaksi wang tunai/mata wang.

Pastikan kebersihan tangan anda

Sunday, May 17, 2009

TAHNIAH DARI OBAMA

PhotobucketPhotobucket

Sudah berbulan DS Najib jadi Piem Malaysia, baru semalam Presiden AS Barack Obama utus surat tahniah.

Ini tentu kes `despatch' hantar jalan kaki dari AS ke Malaysia...atau saje buat tak perasan kat Najib
LAWAK ANTARABANGSA......

Thursday, May 14, 2009

RON 95


Dulu naikkan harga petrol sbb harga minyak mentah dunia melambung. Sekarang tukar RON92 kpd RON95 bole naikkan harga petrol 0.20sen.
Lepas ni tukarkan RON97 kpd RON ntah apepe lagi lak.
(Jangan RON LIM sudahlah- diatu pemandu kereta lumba)

Banyaklah kau punya alasan nak naikkan harga petrol.
Satu lagi projek MEMBODOHKAN RAKYAT 1MALAYSIA.


Wednesday, May 13, 2009

Monday, May 11, 2009

SAH NIZAR MB PERAK


Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan DS Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai MB PERAK yang SAH

Siapa yang angkut keluar dewan Speaker Sivakumar tolong angkut letak balik dalam Dewan. (Aku ada simpan gambar orang yang mengangkutnya pada 7hb Mei 2009 yang lepas)

Deyyy Zambry!!! dulu nak memandai mandai lelong Camry, sekarang aku nak kau tebus balik.
Pirrrrraaaaaaaaaaaaaah....

SUK , lu Setia Usaha Kantaoiiii................

Saturday, May 9, 2009

Kambing Boer


MB Trengganu gi beli 2 ekor kambing boer dari ADUN PAS.
Puak UMNO da mula gelabah .

Mungkin Ahmad Said nak buat aqiqah. Jangan buruk sangka !
Lagi pun dia nak pastikan Kambing2 tu dari sumber yang benar benar HALAL.

jangan buat demo kambing sudahlaa..

TANAH FREE DI KUANG

Setahu aku kerajaan Selangor telah bekukan semua permohonan tanah hutan, tapi penerokaan hutan berjalan lancar di kawasan tanah rezab Rancangan Sg. Serai, Kuang yang berkeluasan 298 ekar.

Ada pulak yang beritahu tanah tersebut akan di usahasamakan oleh peneroka tanah dengan sebuah syarikat jururunding yang bertindak sebagai pemegang saham.

Kalau dulu puak JKKK UBN songlap tanah atas nama projek belia, bila da diluluskan diorang tukar nama tanah kpd nama sendiri/kroni, kini JKKK buat terang terangan atas nama sendiri. Pastu ambil tanah sorang 2/3 ekar. Syarikat perunding pulak akan usahakan 150 ekar cara bersendirian. Macam di 'anugerahkan' tanah tu pada syarikat perunding.

Tok Ketua, Setiausaha, Ahli JKKK Sg. Serai (tak semuanya terlibat) sudah nampak ini $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$


Kuangkuangkuangkuaaaaaaaaaaaaaannggg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Friday, May 8, 2009

SATU MALAYSIA


(Kalu bunuh dan letupkan , boleh...!takkan jogging telanjang bulat takleh??? )

Aku ingatkan kat luar negara, rupenye kat Malaysia negaraku. Orang da tak hormat kat kita lagiiiiii....

DUN PERAK DICEROBOHI ANJING LIAR


Sekumpulan' anjing liar' telah menceroboh masuk ke Sidang DUN Perak semalam. Air liur dan berbagai najis mughalazah bertaburan diserata dewan.
Kena basuh dengan air bercampur tanah baru dikira bersih beb..!

Wednesday, May 6, 2009

MAT SABU DITANGKAP !!!!!????????


Beliau telah ditangkap petang tadi di luar sebuah restoran di Jalan Pahang, Kuala Lumpur kerana dipercayai terlibat menganjurkan Majlis Solat Hajat yang akan di adakan di sebuah masjid di Ipoh pada jam 5 pagi esok (7 hb. Mei 2009).

Hebat, hebat.......................!!!!! Baru cadang nak solat sunat pun bole kena tangkap. Ada puak yang da mula meroyan dgn solat !!!!!!!!!!!!!????



My Blog List